Benjamin çiçeği neden yaprak döker?

Son güncelleme:

Benjamin çiçeği neden yaprak döker? Benjamin çiçeği ülkemizde sıklıkla bakımı yapılan, sevilen bitkilerden biri. Benjamin çiçeği bakımı ile ilgili detaylara “Evde Benjamin Bitkisi bakımı, sulaması nasıl yapılır? İşte püf noktaları” yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf, benjamin çiçeğinin yaprak dökme sorunu ile ilgili önerilerde bulundu. Siz de bu sorunu yaşıyorsanız, gelin detaylara yakından bakalım…

BENJAMİN ÇİÇEĞİ NEDEN YAPRAK DÖKER?

Benjamin çiçeği neden yaprak döker?

Öncelikle birkaç tane hatrı sayılır yaprak dökmesinde sorun yok. Bu hemen sizi korkutmasın. Fakat baştada bahsettiğim gibi kel tavuğa dönmüş bir hal aldıysa işte o zaman bir problemin sinyalini bizlere gösterdiğinden bahsedebiliriz.

İlk olarak en sık yaprak dökülmesinin nedenlerinden biri bitki ortamındaki değişikliklerdir. Mevsim değişikliklerinde daha dilkatli takip ettiğinizde yapraklardaki düşme sayısının arttığına şahit olabilirsiniz. Düşme yanında yaprakta sararma da varsa eğer şunlara dikkat etmeye çalışın;

Rüzgarlı pencere ve kapı önlerine konumlandırmayın. Klimalardan ve ısıtıcı kaynaklardan uzak bir noktada konumlandırın. Ortamdaki hava kuruysa ve nem azsa nem desteği sağlayın (ister nem cihazı temin edin ya da çakıl taşı yayılmış tepsiye su doldurup bitkiyi bu tepsi üzerine yerleştirin).

Bitkiye evde tek bir yer atayın ve yerini değiştirmemeye çalışın.

Bir diğer yaprak dökme nedeni yanlış sulamadır. Az veya fazla sulama yapraklarını kaybetmesine neden olabilir. Yanlış sulama nedeniyle yaprakları sararabilir, kıvrılabilir.

Yanlışlıkla bitki toprağının tamamen kurumasına izin verirseniz, toprağı uygun şekilde yeniden sulandırmak için bitkinin saksısını bir saat boyunca küvette sulamanız gerekebilir. Bitkiyi aşırı suladıysanız, kök çürümesi oluşmuş olabilir ve bunun için bitkiyi tedavi etmeniz gerekecektir.

Benjamin çiçeği neden yaprak döker?

Benjamin çiçeğinin yapraklarını dökme nedenlerinden bir diğeri de çok az ışık almasıdır. Çoğu zaman, çok az ışık alan bir benjamin, seyrek ve cılız görünebilmektedir. Yeni yapraklar da bu nedenle soluk ve hatta beyaz görülebilir. Yine kışın ışıktan daha az faydalanması da yapraklarının düşmesine neden olur. Bu nedenle ışıktan bolca faydalanabileceği şekilde konumlandırmayı ihmal etmeyin. 

Eğer bitki bol ışık alıyorsa daha bol sulama, az ışık alıyorsa daha az sulama yapılmalı.

Orta ışığı mutlu bir şekilde alabilen alacalı çeşidiyle parlak, dolaylı veya filtrelenmiş ışığın tadını çıkarır. Parlak, doğrudan ışık, yaprakların zarar görmesine ve yaprak kaybına neden olabilir.

Ayrıca düşük sıcaklıklara veya cereyanlara tahammül edemez. Pencerelerden veya kapılardan gelen soğuk hava akımı bitkiye zarar verir. Bu yüzden bitkiyi hava akımının sorun olmayacağı bir yere koyduğunuzdan emin olun.

Benjamin çiçeğini iç mekanda yetiştirirken, bitkinin çevresinde nispeten yüksek nemin korunması önemlidir. Düzenli olarak buğulanma veya benjamini suyla dolu bir çakıl tepsisine yerleştirmek, nemlerini artırmanın harika bir yoludur. Ancak yüksek nemi severlerken aşırı ıslak kökleri sevmediklerini unutmayın! Bu nedenle sulama yaparken her zaman önce toprağın üst kısmını kontrol edin.

Benjamin çiçeği neden yaprak döker? sorusunun yanıtı bu şekilde… Aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir: