Banyoda organize yaşam

Tüm yorgunluğunuzdan arınabileceğiniz düzen ve stil sahibi bir banyo için işe koyulun. İşte uzmanından öneriler…

Günlük yaşam trafiğine dahil olan yeni nesil banyolarda yıkan-çık tanımının ötesinde uyum, denge ve yalınlık kavramları ortaya çıkıyor. Banyo mobilyasında kullanılan malzemeler yatak mobilyası ve giyinme odası ile bütünleşiyor. Gereksiz ayrıntıların yerini büyük ve modern duş alanları, çift lavabo uygulamaları, kişisel bakım köşeleri ve minimal banyo tezgahları alıyor. Elbette yeterli alanınız varsa…

Detaylar konusunda titiz davranın. Su borularının görüntüsü, kötü aydınlatma ve ısıtma sisteminin görüntüsü hayalini kurduğunuz banyo atmosferinin bozulmasına yol açabilir.
İlk satın almanız gereken parça duş ya da küvettir. Çünkü banyonun görünümünü büyük ölçüde değiştiren unsur küvet, jakuzi ve duş alanıdır. Günümüzde banyonun merkezine monte edilen duşlar oldukça yaygın fakat bu şekildeki sistemlerin olumsuz tarafı suyun bütün banyo zeminine sıçraması. İyi bir tesisatçı ile bu sorunu halledebilirsiniz.
Banyonuzda jakuzi, sauna gibi sistemler olsun istiyorsanız ancak yer sıkıntınız varsa cam panelli bir duş teknesi tercih edebilirsiniz. Tavanın hemen altında biten düz camlar mekanı olduğundan daha geniş gösterir.
Büyük lavabolar çok amaçlı temizlik için idealdir. Ancak alan sıkıntınız yoksa diş fırçalama, yüz temizliği gibi kişisel bakım işleriniz için ikinci bir lavabo yaptırabilirsiniz.
Havluluk, sabunluk ve diş fırçalığını mutlaka lavabonun yakınına yerleştirin.
Çok fonksiyonlu banyo aksesuarları tercih edin. Örneğin; ayna kapaklı dolaplar, basamaklı havluluklar, her rafta ne olduğunu kolayca görebileceğiniz tekerlekli raf sistemlerini seçin.
Dar banyonuzu planlarken; hareketlerinizi engellemeyecek ve çarpma riski oluşturmayacak şekilde kapı üstü, klozet üstü, lavabo çevresi, duş çevresi ve diğer boşluklara dolap veya raf yerleştirin.
Aynalara küçük mekanlarda büyük görevler düşer. Müsait iki duvara ayna yerleştirin. Bu banyoyu hem daha geniş hem daha ışıltılı gösterir. Yeriniz el verdiğince de banyo aynasını büyük seçmeye çalışın. Ayrıca banyonun tek renkte malzemeyle döşenmesi de derinlik algısı yaratır
Ferahlık etkisi veren çiçekler ve duvar tabloları ile şirin ve özenle tasarlanmış bir mekan yaratmayı deneyin.
Eğer imkan varsa duş, tuvalet, çamaşır makinesi gibi suyla ilişkili ekipmanları tek bir duvarda toplayın.
Klozet ve armatürleri çevre dostu tasarımlardan seçin ki, aile bütçenize de katkı sağlayın.
Seramik zemin karolarının seçiminde boyutlar önemlidir. Büyük ve koyu renkli karolar odanızı küçük gösterirken, küçük ve açık renkli olanlar büyük göstererek ferah bir görünüm sağlarlar. Seramik en iyi banyo kaplamalarından biridir. Taş gibi zengin bir dokuya sahiptir, doluluk hissi verir, mekana ağırlık katar. Vinil gibi su geçirmezdir ve uygun fiyatlıdır.
Banyoda özellikle sık kullanılan ayna ve banyo tezgahlarındaki aydınlatmaya dikkat edilmelidir. Gereğinden fazla aydınlatmadan kaçının ve banyonun büyüklüğüne göre bir aydınlatma sağlayın. Eğer mümkünse fazla ışığı ayarlayan, doğal ışık koşullarında bir aydınlanma veren regülatörler ya da elektrik düğmeleri kullanın.
Evin bir odası halini alan banyolara çiçekler, küçük bitkiler de koyun. Banyoya sıcak bir görünüm ve renk verirler.