balkonda yetiştirilebilecek çiçekler
balkonda yetiştirilebilecek çiçekler

Balkonda yetiştirilebilecek çiçekler! 19 çiçekle balkonlar renklensin

Son güncelleme:

Balkonunuz için hangi bitkileri seçmeli ve onların sağlıklı gelişimleri için nelere dikkat etmelisiniz, biliyor musunuz? Seçtiğiniz bitkinin; bulunduğunuz yerin iklim koşullarına uygun olup olmadığına ve balkonunuzun güneşli mi yoksa gölge mi olduğuna dikkat edin. Unutmayın ki her bitki her iklimde yetişmez. Balkonunuzun metrekaresine de dikkat edin. Küçük alanlarda hacimli bitkileri tercih etmeyin.

Yaz döneminde balkonunuz çiçek açısından oldukça zengin bir dönemde! Az güneş alan balkonlarda sardunya, petunya, begonya, yıldız çiçeği gibi çiçekler yetiştirebilirsiniz.

ALİSYUM

Alisyum çiçeği (Alyssum)

Alisyum çiçeği (Alyssum) ilkbahardan soğuk havaların baskın olduğu ve don olayların başladığı zamana kadar narin, tatlı kokulu çiçekleriyle yaşamaya devam eder. Saksıların veya asılı sepetlerin yanlarından aşağıya doğru sarkmasını sağlayabilirsiniz. Nemli toprakları sever. Bu nedenle sulamayı unutmayın. Güneşe ihtiyaç duysa da dik açıyla güneş almaması en iyisi. Yarı gölge bir alanda bakım en ideal konumlandırma şekli diyebiliriz.

LAVANTA

Lavanta
Lavanta

Bakımı kolaydır. Geçirgen her tür toprakta sağlıklı gelişir. En sevdiği toprak kireçli topraktır. Saksı içinde güneşli bir alana yerleştirebilirsiniz. Soğuklardan hoşlanmaz. En önemli isteği budamadır. Toprağını  havalandırın. Zenginleştirmek içinse iki yılda bir organik gübre ve kompostla toprağı destekleyin.

Lavanta bakımı hakkında detaylı bilgiye Saksıda lavanta bakımı nasıl yapılır? Lavanta saksıda yetişir mi? yazımızdan ulaşabilirsiniz.

LOBELYA ÇİÇEĞİ

Az büyüyen, mavi, mor veya beyaz renkte çiçekler açan bir bitki türüdür. Seramik saksı ve sepetler içerisinde harika bir görsel şölen oluşturur. En iyi çiçeklenme dönemi gece sıcaklıklarının yükselmediği zamanlardır. Bitki çiçeklenmeyi durdurursa, serin havalar geri döndüğünde yeniden toparlanacaktır. Lobelia çiçeği (Lobelia Erinus) sabah güneşini ve öğleden sonra gölgesini sever. Ancak çoğunlukla gölgede daha iyi gelişim göstermektedir.

BODRUM PAPATYASI

Bodrum papatyası
Bodrum papatyası

Bodrum papatyası, papatyaya benzeyen çiçekleri genellikle her sap üzerinde açar. Çiçeklerinin renkleri mavi, mor, pembe, sarı ya da krem olabilir. En sağlıklı gelişimini sıcak iklimlerde gösterir. Geçirgen her tür toprakta yetiştirebilirsiniz. Toprağın nemli kalması önemli. Kış aylarında köklerini kuru yapraklarla örtün.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir Papatya (Yoğurt Çiçeği) bakımı nasıl yapılır?

EBEGÜMECİ ÇİÇEĞİ

Egzotik çiçekler ve zengin renklerdeki ebegümeci (Malva Vulgaris), balkonunuza güzel bir görünüm sağlar. Tam güneş seven nadir çiçeklerden biridir. Ülkemizde doğal ortamda yetişen yaygın bir bitki türüdür.

GAZANYA

Gazanya
Gazanya

Gazanya beyaz, turuncu-sarı tonları ve pembe renkli çiçekleriyle göze çarpan bitkiler arasındadır. Güneşli yerlerden hoşlanır. Yaz başında çiçeklenme başlar. Su isteği fazladır. Ancak aşırı sulamadan da kaçınmalısınız. Güneş altında sulamadan kaçınmalısınız. Kumlu, geçirgen ve besin bakımından zengin toprak iyi gelir. Saksı içinde güzel bir görüntü oluşturur.

Gazanya bakımı hakkında detaylı bilgiye Gazanya çiçeği bakımı, özellikleri ve dikkat edilmesi gerekenler yazımızdan ulaşabilirsiniz.

TORENYA ÇİÇEĞİ

Salıncak çiçeği olarak da adlandırılan torenia çiçeği (Torenya, lades çiçeği) aslanağızı çiçeğini andıran çekici bir görünüme sahiptir. İki tonlu çiçekler açar. Yine mor, pembe, beyaz renklerine rastlamanızda mümkün. İlkbahardan sonbahara kadar çiçekleriyle yaşamına devam eder. Gölgeye veya kısmen güneşe ihtiyaçları var.

BEGONVİL

Begonvil
Begonvil

Toprak açısından dertsizdir. Geçirgen bahçe toprağında yetiştirebilirsiniz. Kuvvetli budamaya  dayanıklıdır. Doğrudan güneş alan, rüzgardan korunaklı yerlerde yetiştirin.

Begonvil bakımı hakkında detaylı bilgiye Begonvil çiçeği bakımının püf noktaları – Begonvil hikayesi ve yetiştirilmesi yazımızdan ulaşabilirsiniz.

GÜL

saksıda gül

Güllerin büyümesi sandığınızdan daha kolaydır. Saksıda büyüyecek minyatür bir çeşit veya bir çalı gülü seçin (Rosaceae). En iyi çiçeklenme için en az altı saat güneş aldığından emin olun.

YASEMİN

Yasemin çiçeği
Yasemin çiçeği

Pembe renkli tomurcukları yaz aylarında açar. Nemli-geçirgen topraklarda mutlu olur. Saksıda  yetiştirdiğiniz bitki için fazla rüzgar almayan korunaklı köşeler tercih edin.

Yasemin bakımı hakkında detaylı bilgiye Yasemin çiçeği bakımı nasıl yapılır? Yasemin nasıl çoğaltılır? yazımızdan ulaşabilirsiniz.

MANDEVİLLA ÇİÇEĞİ

Bu tropikal dağ çiçeği sıcağı çok seviyor diyebiliriz. Pembe ve kırmızı tonlarında çiçeklere sahiptir. Dik formda büyümesi için kafesleme yaparak destek verilebilir. Soğuk iklimlerde iç mekanda bakım sağlayabilirsiniz (Ancak daha düşük ışık seviyelerinde yaprak dökmeye meyillidir). Mandevilla’nın (Mandevilla splendens) çoğunlukla güneşe ihtiyacı vardır. Ancak sıcak iklimlerde öğle saatlerinin yakıcı güneş etkisinden korunmak en iyisi!

SARDUNYA

Sardunya
Sardunya

Kırmızı, turuncu-kırmızı, pembe, beyaz renklerde çiçeklere sahiptir. Organik maddece zengin toprakta sağlıklı gelişimini tamamlar. Toprağın nemli olmasına dikkat edin. Direk güneş altında bırakmayın. Sarkık formlu olanları saksı içinde balkonda kullanabilirsiniz, dekoratif bir görünüme sahiptir. Sıvı çiçek gübresiyle 15 günde bir beslemek çiçeklerini mutlu kılar.

Sardunya bakımı hakkında detaylı bilgiye Sardunya bakımı nasıl olmalı? Sardunya ne zaman çiçek açar? yazımızdan ulaşabilirsiniz.

ORTANCA ÇİÇEĞİ

Balkonunuzdaki saksılarda bu çarpıcı çalıları yetiştirememeniz için hiçbir sebep yok. Cüce çeşitleri arayın ve soğuk iklimlerde donmayan ve çatlamayan bir malzemeden yapılmış büyük bir saksı seçtiğinizden emin olun. Bazı çeşitler güneşe diğerlerinden daha fazla tolerans gösterir. Bu nedenle türünü iyi tayin etmekte fayda var. Ortancalar (Hydrangea macrophylla) kısmen güneşe ihtiyaç duyar. Böylece daha sağlıklı çiçekler açacaktır.

Detaylar: Ortanca çiçeği bakımı nasıl yapılır? Anlamı nedir?

PETUNYA (KAHKAHA ÇİÇEĞİ)

PETUNYA (KAHKAHA ÇİÇEĞİ)
Petunya

Petunya, gece boyunca yumuşak bir koku salar. Renkli çiçekleri olan bu bitki, hızlı büyür. Askı ve uzun saksılarda yetiştirilebilir. Aşırı sulama yapılmamalıdır. Güneşi sever.

Petunya bakımı hakkında detaylı bilgiye Kahkaha çiçeği bakımı nasıl yapılır? Petunya tohumu nasıl ekilir? yazımızdan ulaşabilirsiniz.

HERCAİ MENEKŞE

Hercai menekşe
Hercai menekşe

Hercai bitkisi humuslu toprak sever. Ayrıca demir eksikliği olmaması için hafif asidik topraklarıda sever. Ağustos sonu ve Eylül ayı başlarında dikimleri gerçekleştirilir.

Hercai çiçeği bakımı hakkında detaylı bilgiye Hercai çiçeği hakkında bilgi – Hercai bakımı ve sulaması nasıl yapılır? yazımızdan ulaşabilirsiniz.

CAM GÜZELİ

Cam Güzeli
Cam güzeli

Cam Güzeli (Yeni Gine çiçeği) çok sıcak ve çok soğuk havaları sevmeyen bu güzel çiçeğimiz filtrelenmiş gün ışığını bol şekilde almaya bayılır. Açık havada bakıldığında gelişiminde gözle görünür değişimler izlenir.

Cam güzeli bakımı hakkında detaylı bilgiye Cam Güzeli çiçeği anlamı, bakımı ve çoğaltılması yazımızdan ulaşabilirsiniz.

ZİNYA (KİRLİ HANIM ÇİÇEĞİ)

Zinya (Kirli hanım çiçeği)
Zinya (Kirli hanım çiçeği)

Halk arasında ‘Kirli Hanım Çiçeği’ olarak bilinen Zinya (Zinnia), park, bahçe ve balkonları renk renk süsler. Bakımıda oldukça kolay bir bitkidir. Ülkemizde de 16 çeşit Zinya bitkisi yetiştirilmektedir.

Zinya bakımı hakkında detaylı bilgiye Zinya çiçeği özellikleri nelerdir? Zinya çiçeği anlamı ve bakımı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

LATİN ÇİÇEĞİ

Latin çiçeği bakımı oldukça kolaydır. Her tip toprakta yetiştirebilirsiniz. Serin ortamları sever. Bitkiye fazla su ve gübre verdiğiniz zaman çiçek vermez, bol yaprak üretir.

ACIBAKLA

Haziran-temmuz ayları arasında çiçeklenen bu bitki dekoratif bir görüntüye sahiptir. Nemli ve geçirgen topraklarda sağlıklı gelişimini tamamlar. Fakat en iyi gelişimini kumlu topraklarda gösterir. Güneş sevdiğini unutmayın. Soğuğa dayanıklı bir bitkidir. Tohumlarını şubat-mart gibi ekebilirsiniz.

Salon bitkileri nelerdir? En popüler 15 iç mekan bitkisi