bakımı-kolay-ev-bitkileri

Bakımı kolay bitkiler: Her koşulda dayanıklı 10 ev bitkisi

Bakımı kolay bitkiler ile evinizi renklendirebilirsiniz. Ölmesi neredeyse imkansız olan 10 dayanıklı ev bitkisini bir araya getirdik. Doğayı iç mekana getirmek ve kendi küçük ormanınızı yaratmak için daha iyi bir zaman olamazdı. 

İç mekan bitkileri evinizi aydınlatmanın harika bir yoludur ve ruh halinizi arttırmaya ve hatta etrafınızdaki havayı arındırmaya yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. 

HER KOŞULDA DAYANIKLI 10 İÇ MEKAN BİTKİSİ

Ev bitkilerini canlı tutmak için iyi bir sicile sahip değilseniz, korkmayın. Royal Horticultural Society (Londra Bahçe Bitkileri Derneği olarak kurulan Kraliyet Bahçe Bitkileri Topluluğu) Bahçecilik Danışmanı Rob Stirling ölmesi neredeyse imkansız 10 iç mekan bitkisini açıkladı.   

BAKIMI KOLAY BİTKİLER

Bu bitkiler, satın alınabilecek en iyi ev bitkileri. 

1- PARA AĞACI (CRASSULA OVATA)

Crassula Ovata
Crassula Ovata

Crassula Ovata‘ya genellikle yeşim bitkisi veya para ağacı denir.  

Gür, etli, parlak, yeşim yeşili renkte etli yapraklarıyla bilinir. Para çiçeğini güneşli bir rafa oturtun ve gelişmesini izleyin. Büyüme sırasında orta derecede su ve uykuda iken çok az su verilmeli. 

Rob Stirling’den profesyonel ipucu: ‘Etli yapraklı bitkiler seyrek sulama gerektirse de, genellikle yeni ev bitkisi sahipleri tarafından sulanır ve ölümüne neden olur.

İlginizi çekebilir: Para Çiçeği (Crassula) Bakımı ve Sulamasında Püf Noktalar

2- PAŞA KILICI (SANSEVIERIA TRIFASCIATA)

paşa kılıcı
Paşa kılıcı

Paşa Kılıcı çiçeği son derece sert yapraklara sahiptir. Kötü şartlara dayanabilir ve en az sulamaya en iyi yanıtı verir.  

Bu bakımı kolay bitkinin bir avantajı da, hava temizleme özelliğine sahip olması. Gün boyunca oksijen depolayan Paşa Kılıcı, geceleri bu oksijeni serbest bırakır. Bundan yararlanmak için bitkiyi yatak odanızda tutmanızı öneririz.

Rob Stirling’den profesyonel ipucu: Mutlu olduğunda bazen bitkinin tabanından güzel kokulu bir çiçek açar.

3- ZAMİA BİTKİSİ (ZAMIOCULCAS ZAMIIFOLIA)

Zamioculcas zamiifolia adıyla da bilinen Zamia bitkisi, Doğu Afrika’ya özgüdür.

Zamia, evde parlak yeşil bir heykel gibi muhteşem bir görüntü oluşturur. Bu bitki dolaylı ışık ya da tam gölgede yaşayabilir. Bu nedenle az doğal ışığa sahip bir ev için idealdir.

Solmuş yaprakları ayıklayıp atmak dışında hiçbir budama gerekmez, bu nedenle bu bitki çok az bakım gerektirir.

Rob Stirling’dne profesyonel ipucu: ‘Bu bitki gölgeli ve nemsiz ortamda tutulmayı tercih ediyor, bu nedenle bu bitkinin ara sıra sulanması onu mutlu edecektir.

ZAMİA BİTKİSİ (ZAMIOCULCAS ZAMIIFOLIA)
ZAMİA BİTKİSİ (ZAMIOCULCAS ZAMIIFOLIA)

4- SALON YAPRAĞI ÇİÇEĞİ (ASPIDISTRA ELATIORU)

Salon yaprağı (Aspidistra Elatioru) dayanıklı doğası ile bilinir.

Salon yaprağı düzensiz sulamaya çok dayanıklıdır. Neredeyse her ışık seviyesinde yaşayabilir. Bu zarif bitki en iyi tam veya kısmi gölgede tutulursa gelişir.

Rob Stirling’in profesyonel ipucu: Bu bitki, Victoria evlerinde bir favoriydi. Düşük ışık ve iç mekan koşullarını tolere ediyor. Daha soğuk koşulları tercih eder, bu yüzden kaloriferlerden uzak tutulmalı.

Salon yaprağı

5- DEVE TABANI (MONSTERA DELICIOSA)

Deve tabanı

Monstera deliciosa (Deve tabanı): Bakımı için hiçbir özen gösterilmese de (hatta alelade bahçe toprağında bile) çok uzun yıllar boyunca yaşayabilir. Bakımı kolaydır, olumsuz şartlara dayanıklıdır ve yaprakları birkaç yıl dayanabilir.

Bakımı kolay bitkiler arasında en fazla Deve Tabanı tercih edilir. Deve Tabanı (Monstera Deliciosa) çok aranan bir ev bitkisidir. Instagram veya Pintrest‘teki en sevdiğiniz sayfalarda gezinirken, bitkinin parlak kalp şeklinde yapraklarının sürekli paylaşıldığını görebilirsiniz.

Deve Tabanı, sadece hafif bir sulama ister ve pek çok ışık koşulunda gelişebilir.

Rob Stirling’in profesyonel ipucu: Dolaylı ışık ve iç mekan koşullarında mutlu olur. Uzun yıllar yaşayabilir.

Deve Tabanı bakımı ve püf noktaları

6- KURDELE ÇİÇEĞİ (CHLOROPHPUM COMOSUM)

KURDELE ÇİÇEĞİ (CHLOROPHPUM COMOSUM)
KURDELE ÇİÇEĞİ (CHLOROPHPUM COMOSUM)

Klasik bir ev bitkisi olan kurdele çiçeğinin (Chlorophypum comosum) büyümesi oldukça kolaydır ve en küçük evler için bile mükemmel bir görüntü oluşturur. 

Neşeli görüntüsü ile dikkat çeken kurdele çiçeği, oturma odalarında, banyolarda, yatak odalarında, mutfaklarda her yerde ilgi çekecektir.

Sulamayı unutan biriyseniz sizin için en ideal bitkilerden biri kurdele çiçeğidir diyebiliriz. En iyi sonuçlar için dolaylı ışık altında yetiştirilmelidir. 

Rob Stirling’den profesyonel ipucu: Gerçekten sulamaya ihtiyaç duyduğunda, yapraklar donuk bir görünüm kazanmaya ve hafifçe kıvrılmaya başlar, ancak iyi bir sulamadan sonra eski haline dönecektir.

7- MADAGASKAR DRAGON AĞACI (Dracaena Marginata)

Dracaena Marginata
Dracaena Marginata

Mini bir palmiye ağacı görüntüsündeki Madagaskar Dragon Ağacı (Dracaena marginata), evinize tropikal bir hava katmak için mükemmeldir.

Zarif uzun kılıç benzeri yapraklar, evin sevilmeyen bir köşesini süslemek için mükemmeldir ve bu bitki de ara ara biraz nemlenmeyi sevdiğinden, banyoda da tutabilirsiniz. 

NASA’nın hava filtreleme tesisleri listesindeki bitkilerden biri olan Madagaskar Dragon Ağacı, harika bir hava temizleyici görevi görür. 

Rob Stirling’den profesyonel ipucu: Nem ve ışık gibi çeşitli koşulları tolere edebilir ve sulama bazen ihmal edilse de yetiştiriciyi affeder.

8- KAKTÜS VE SUKULENT ÇEŞİTLERİ

Bakımı kolay bitkiler kaktüs ve sukulent

Bakımı kolay bitkiler arasında en fazla bilinenler kaktüsler ve sukulentlerdir. Ne kadar az alanınız olursa olsun ya da ne kadar kötü bir bitki yetiştiricisi olursanız olun, kaktüsler ve sukulentler, mütevazi alanınızı yenilemenin ve ruh halinizi artırmanın iyi bir yoludur. 

Genellikle sulanmayı pek sevmezler, bu yüzden onları arada sırada sulamayı unutursanız endişelenmeyin.  

Rob Stirling’den profesyonel ipucu: Bu gruptaki birçok bitki, Mart ayından Ekim ayına kadar büyüme mevsimindedir. İç mekanlarda güneşli bir konumdan faydalanmasına ve düzenli olarak sulanmasına rağmen ihmal edildiğinde ölmez. Kışın serin ve kuru tutun.

9- TAVŞAN AYAK EĞRİSİ 

Davallia fejeensis (Tavşan Ayak Eğrisi)

Davallia fejeensis (Tavşan Ayak Eğrisi): Bir çeşit eğrelti otu türü olan bitkinin indirekt ışık görmesi ve iki haftada bir sulanması gerekiyor.

10- DUA ÇİÇEĞİ (MARANTA LEUCONEURA)

DUA ÇİÇEĞİ (MARANTA LEUCONEURA)
DUA ÇİÇEĞİ – Botanik Adı: Calathea Güneşe Maruz Kalma: Düşükten parlaka, dolaylı ışık Toprak Türü: Nemli, iyi drene olan toprak Toprak pH’ı: 6.5

Maranta leuconeura (Dua çiçeği): Yaprakları oldukça güzeldir. Dolaylı ışıktan hoşlanır. Haftada iki kez sulamanız yeterlidir. Nemli havadan hoşlanır. Aşırı sıcak günlerde yapraklarına su püskürtebilirsiniz. 

Dua çiçeği bakımı ile ilgili detaylar için: Dua çiçeği bakımı nasıl yapılır? Dua bitkisi çoğaltma

Kaktüs bakımının püf noktaları