Bahçe ve iç mekan bitkilerinde sonbahar hazırlıkları…

Sonbahar aylarında gerek evinizdeki gerekse bahçenizdeki bitkileri kışa hazırlamanız gerekiyor. Peki ama bunu nasıl yapacağınızı biliyor musunuz?

İÇ MEKAN BİTKİLERİNDE SONBAHAR HAZIRLIĞI

salon-bitkileri

Sonbahar aylarında iç mekan bitkilerinin bakımında dikkat edilmesi gereken en önemli noktaları şöyle sıralayabiliriz: Sulama, gübreleme, ilaçlama, toprak havalandırma ve saksı temizliği…

İç mekan bitkilerinizi ihtiyaçlarına göre haftada bir sulayabilirsiniz. Orkide ve Afrika menekşesi gibi bitkiler her hafta su istemezler. Ayrıca bitkilerinizi sularken toprağın nemini iyice kaybetmiş olmasına dikkat edin. Unutmayın bitkiler susuz kaldıkça daha çok çiçek verir.

Sonbahar başlangıcında yeşil yapraklı ve çiçekli bitkilerinize 15 günde bir olmak üzere gübreleme programı uygulayın. Ayrıca bitkilerinizin topraklarını karıştırarak havalandırmalısınız. Bu dönemde toprağı çöken bitkilerinize torf ilavesi de yapmalısınız.

Yapraklı bitkilerinizin yapraklarını ayda bir kez silmelisiniz, yaprak cilası da kullanabilirsiniz.

İç mekan bitkilerinin saksı değiştirme işlemini de ekim ayı içinde mutlaka yapmanız gerekiyor. Saksınızın önceki saksınızdan bir numara büyük olmasına ve asla çok büyük bir saksıya aniden alınmamasına özellikle dikkat etmelisiniz.

Ayrıca toprak, çelik ve plastik saksılarınızı ıslak bezle silmemelisiniz.

Yazın tedavi amacıyla balkon veya bahçeye çıkardığınız iç mekan bitkilerinin adaptasyonunu hızlandırarak yaprak dökümünü en aza indirmek için bir an önce iç mekana almayı da atlamayın.

DİKKAT!

Yaz aylarında balkonunuza çıkardığınız iç mekan bitkilerinizi serinleyen havalarla birlikte içeriye almayın unutmayın. Yoksa zarar görebilirler.

DIŞ MEKAN BİTKİLERİNDE SONBAHAR HAZIRLIĞI

pembe-bahceler

Ekim ayında bahçenizi kışa hazırlamanız gerekiyor. Çim ve bitkilerdeki hastalıklarla, zararlıların yol açtığı kötü görüntülerin yenilenmesi ve tamirini de bu dönemde yapmalısınız.

Bitkilerde sürgün gelişimi artmaya başladığından, zayıf bulduğunuz bitkilerinizde budama yapabilirsiniz. Özellikle çit amaçlı dikilen bitkilerde budama uygulamalısınız. Bu işlemi yaptıktan sonra, bitkilerdeki büyüme ve gelişmenin daha hızlı bir şekilde devam ettiğini göreceksiniz.

Eğer yeni bahçe düzenlemesi yapacaksanız, sonbahar bu iş için en iyi başlama zamanı. Özellikle sonbaharda ekilen çimlerin ilkbahar verimi çok daha iyi olur. Gelişme dönemi başladığından ve gelişmeye bağlı olarak çim bitkisini desteklemek için bu ay itibariyle amonyum nitrat gibi azotlu gübreleme yapılmalısınız. Yabancı otlara karşı da ilaçlaması yapabilirsiniz.

Balkon ya da verandanızdaki çiçeklerinizi sonbahar aylarında çok kullanmadığınız ahşap banklı masanızın üzerine yerleştirerek bu alanı değerlendirmeniz ve hoş bir görünüm yakalamanız mümkün.

Sonbahar aylarında rüzgardan korumak isteğiniz dış mekan bitkilerinizin üzerine kesik cam şişeleri geçirerek onları koruma altına alabilirsiniz.

Lastik çizmeler sadece yağmurlu günler için değildir. Onları çiçeklerinizi koyacağınız bir saksı olarak da rahatlıkla kullanabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Ekimde bahçeye dikilebilecek 5 bitki

SONBAHAR BİTKİLERİ

KRİZANTEM

Kasımpatı

Kasımpatı olarak bilinen bu bitki, 50–150 cm kadar yükselebilir. Büyük çiçek başlarına sahip sarı, turuncu, kırmızı, beyaz renkleri mevcuttur. Dikim aralığı 15–20 cm olup, yaklaşık bir buçuk ay kadar çiçekte kalır. Torf+gübre karışımı harçlı topraklarda yetişir. Bahçe, balkon ve teraslarda kullanılabilir.

Detaylar: Kasımpatı (krizantem) bakımı nasıl olmalı? Özellikleri nelerdir?

HERCAİ MENEKŞE

Hercai menekşe

Sonbahar, kış ve hatta ilkbaharın ortalarına kadar çiçek açar. Menekşeleri ekim ayında toprağa 15 cm aralıklarla fide halinde dikmelisiniz. Yetiştirme ortamı torf ve gübre karışımı harçlı bir toprak olmalıdır. Kıştan en az etkilenen mevsimlik fidedir.

Detaylar: Hercai menekşe tohumu nasıl ekilir? Hercai bakımının püf noktaları

ÇUHA ÇİÇEĞİ

çuha-çiçeği bakımı

Onbir ay çiçeği olarak da bilinir. Ev için olan çeşitleri de vardır. Bunlar iç mekanlarda uzun süreli çiçek açarken, dış mekanda kullandığınız çuhalar, sonbahar ortalarından ilkbahar başına kadar çiçekli kalır. Torf+gübre karışımı harçlı topraklarda yetişirler.

Detaylar: Çuha çiçeği bakımı: Çuha ne zaman çiçek açar?

SİKLAMEN

siklamen-çiçeği-bakımı

Hem içeride, hem de dışarıda yetiştirebileceğiniz soğanlı bitkilerdir. Her rengi mevcut olan bu bitki, soğuk hava şartlarında yaşar. Sıcağa dayanamaz. Çiçeklenme bitince, soğanlarını toprakta veya bir kese kağıdında saklayıp, yazın tekrar dikerseniz, sonbahara bitkiniz yeniden çiçeklenir.

Detaylar: Siklamen çiçeği bakımı nasıl yapılır? Siklamen çiçeği özellikleri

Ekim ayında hangi çiçekler ekilir? 10 soğanlı bitki çeşidi