Bahçe sofrası

0

Yazın en tatlı zamanlarını bahçede geçiriyoruz.

Kurulsun masalar
Uzun masalar basit ama küçük fikirlerle çok daha renkli, dekoratif ve keyifli hale gelir.

Serinleten seçenekler
Bir buz kovası ya da çorbalığın içinde buz gibi serinleten içecekler yaz sıcaklarında baş tacı edilesi.

Mutfak gereçleri sofraya
Emaye soslukları saksı olarak kullanabilir, benzer şekilde demliklerle de çok şık aranjmanlar yapabilirsiniz.

Masa örtüsü, çizgili peştamal, peçete olarak kullanılan Amerikan servisler, seramik sürahi, Karaca Home. Ekose throw, emaye vazo, çiçekler, fener, buket, lavanta, galvaniz saksı, Ikea. Bankın üzerindeki yastıklar, Koçtaş. Mavi throw, beyaz sandalye minderi, çiçekli kırlent, Mudo Concept. Seramik servis ve kaseler, yağlık-sirkelik, yeşil termos, yeşil damacana, çatal-bıçak seti, çiçekli kırlentler, beyaz mumluklar, sukulent aranjmanı, kadehler, Porland.

REYHAN ŞERBETİ (1 SÜRAHİ İÇİN)

Aromatik ve Serin
Taze reyhan yaprakları ile kuplu kavanozlarda servis edebilirsiniz. Tarif isim kartlarını minik ahşap mandallarla pipetlere tutturabilirsiniz.

Malzemeler: 1 demet taze reyhan• 1 litre su • 8 çorba kaşığı toz şeker • 20 gr lohusa şekeri
Yapılışı: Reyhanın yapraklarını dallarından ayırın. Daha sonra yaprakları (iri yapraklı tercih ediyoruz) yıkayıp iyice süzün. Reyhan yapraklarını 1 litre kaynar su dolacak büyüklükte kavanozun veya kapaklı bir sürahinin içine aktarın. Suyu kaynatın. Su kaynayınca şekerleri ekleyin. Yaklaşık 10 dakika boyunca şekerli suyu kaynatın. Kaynayan şekerli suyu reyhan yapraklarının üzerine dökün. Yaklaşık 15 dakika sonra rengi koyulaşacaktır, bu esnada şerbetin suyunu ayrı bir kavanoza veya kapaklı bir sürahiye aktarın. Oda ısısında soğuduktan sonra buzdolabına aktarın. İyice soğuyunca servis yapın. İsteğe göre şeker oranı fazla geldiyse bir miktar daha soğuk su ilavesi ile servis yapabilirsiniz.

Ayaklı ve kapaklı kovanoz, Paşabahçe. Kulplu kavanoz, hasır tepsi, mandal seti, Porland.

 

 

SOĞUK AYRAN AŞI ÇORBASI (4-6 KİŞİLİK)

Benim adım ne?
Çorba servislerinde dekoratif isimliklerle çorbanın adını yazabilir hatta belki menü kartlarıyla minik bir tarif bile verebilirsiniz.

 

Malzemeler: 1 litre ayran • 4 yemek kaşığı süzme yoğurt • 1 çay kaşığı tuz • Yarım demet kıyılmış nane • 4-5 dal kıyılmış dereotu • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber • 1 yemek kaşığı zeytinyağı • 1 su bardağı yarma mısır
Yapılışı: Yarma mısırları birkaç kez akan suyun altında yıkadıktan sonra süzün. Geniş bir tencereye alıp üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ilave edin. Kaynamaya bırakın. Yarma mısırları yumuşayana kadar haşlayın. Daha sonra süzüp bir kenarda bekletin. Yoğurdu iyice çırpın. Ayranı ekleyin. Yarma mısır dışındaki tüm malzemeyi ilave edip çırpın. Karışım yoğun bir kıvamdaysa kontrollü bir şekilde biraz su ekleyebilirsiniz. En son yarma mısırları ilave edin. Tekrar karıştırın. Buzdolabında soğuttuktan sonra servis yapın.

Kalp süsü, Porland.

 

ETLİ BÖREK (4 KİŞİLİK)

Malzemeler: 500 gr kuşbaşı dana eti • 1 adet soğan • 4-5 adet yeşil erik • 1 küçük kase soyulmuş badem içi • Yarım demet kıyılmış dereotu • Yarım demet kıyılmış nane • 1 yemek kaşığı tereyağı • 1 çay kaşığı kimyon • 2 adet hazır yufka
Yapılışı: Kuşbaşı etleri iyice ısıtılmış tencereye aktarın. Üzerine tereyağını ekleyin. Kendi suyunu salıp tekrar çekene kadar kısık ateşte pişirin. İnce doğranmış soğanı ve yeşil erikleri ilave edip birkaç kez karıştırdıktan sonra kimyonu ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin. Arada bir kontrol edin, suyunu iyice çektiyse biraz kaynar su eklemesi yapabilirsiniz. Eti ocaktan almaya birkaç dakika kala kıyılmış yeşillikleri, yağsız olarak ayrı bir tavada kavrulmuş badem içlerini ve tuzu ilave edin. Harmanlayıp ocaktan alın. İki yufkayı ısıya dayanıklı ve yağlanmış çukur bir kabın içine, kenarlarından dışarı sarkacak şekilde yayın. Ortasına ılınmış etli karışımı dökün. Kenardaki yufkaları ortaya doğru birleştirin. Üzerini sıvıyağla yağlayın. 190 dereceye ayarlı fırında yufkalar kızarıncaya kadar pişirin. Fırından alın, servis tabağına ters çevirerek aktardıktan sonra dilimleyip servis yapın.

 

KAKAOLU HURMA TOPLARI (10-12 TOP İÇİN)

Mini kasalar
Mini kasaların üzerine kara tahta boyası ile etiketler yapabilir, tebeşirle servis kabının içinde ne olduğunu yazabilirsiniz.

Malzemeler: 10 adet büyük boy hurma• 2 adet kuru kayısı • 1 su bardağı süt • 2 yemek kaşığı kakao • 1 tatlı kaşığı bal • 1 kase hindistan cevizi
Yapılışı: Hurmaların çekirdeklerini çıkarın. Küp şeklinde kesip küçük bir tencereye aktarın. Kayısıları da aynı şekilde kesip tencerenin içine ekleyin. Sütü döküp çok kısık ateşte kuru meyvelerin yumuşamasını sağlayın. Yumuşayıp suyunu çekince ocaktan alın. Hindistan cevizi dışındaki malzemeyi ilave edip püre haline getirin. Hamuru buzdolabında birkaç saat bekletin, daha sona avucunuzun içinde yuvarlayıp rendelenmiş hindistan cevizine bulayın. Soğuk soğuk servis yapın.

Kendinden etiketli kasa, Mudo Concept.

HAZIRLAYAN İLKE YILMAZ FOTOĞRAFLAR AHMET GÜL/PTS YAPIM ASİSTANI İBRAHİM GEZER

Yorum yazın

E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.