Bahçe düzenleme adımları: Baharda bahçe ve balkonda yapılacaklar

Son güncelleme:

Bahçe düzenleme adımlarını anlatıyoruz. Bahar ayları bahçenizi düzenlemek için doğru zamandır. Peki nereden başlamalı? İşte adım adım bahçe düzeni…

ÇİMLERİ BİÇME ZAMANI

Çim biçme makinesini kullanmadan önce çimlerinizin aktif olarak büyüdüğünden emin olun. Çimlerin zarar görmesini ve köklerin herhangi bir şekilde hastalanmasını önlemek için 7-8 cm arasında büyümüş olmasına dikkat edin.

BİTKİLERİNİZİ BUDAYIN

Hangi bitkinin ne zaman budanması gerektiğini öğrenmek için bahçenizdeki bitkilerin budanma zamanlarını öğrenmelisiniz. Ancak genel bir kural olarak ilkbaharın ortasında çiçek açan bitkilerin budanması, yeniden büyümesi ve aynı dönemlerde çiçek açması için doğru bir tercih olacaktır.

Beklenmedik bir don olayı yeni sürgünlerinize zarar verebilir. Bu nedenle budama konusunda aceleci davranmayın.

YENİ RENKLİ ÇİÇEKLER DİKİN

Saksılara ya da bahçeye renkli çiçekler dikmek, en küçük bahçe alanlarını bile çekici kılmak için güzel bir yoldur. Bazı dikkat çekici seçeneklere “Kelebekleri bahçenize çekecek 15 çiçek listesi! Rengarenk bahçeler” yazımızdan ulaşabilirsiniz. Çuha çiçeği, hercai menekşe, lale gibi çiçekler de bahçenizi renklendirecektir.

Yenilebilir bitkileri de unutmamak gerekir. Maydanoz gibi bitkilere bahçenizin bir bölümünde yer açabilirsiniz.

Bahçe stilleri ve 5 klasik bahçe stili örneği

ÇİÇEKLERİ BALKONA ASIN

Asılabilen saksılar, özellikle balkondaki sınırlı alandan en iyi şekilde yararlanmak ve evinize biraz yeşillik eklemek için iyi bir seçenektir.

Az önce bahsettiğimiz gibi renkli çiçekleri asılabilen saksılara asarak balkonunuzu ve bahçenizi yeşillendirebilirsiniz.

Balkon dekorasyonu fikirleri ile karantina günlerinin yıldızı balkonlar yenilensin

YABANİ OTLARI TEMİZLEYİN

Bahar, bahçe düzenleme ve çiçek açan bitkilerin büyümesini zorlaştıran yabani otları temizleme işleri için iyi bir zamandır. Saksılarınızdaki ve bahçenizdeki yabani otları temizlemelisiniz. Nemli toprak, yabani otların kökleri ile birlikte temizlenmesini kolaylaştıracaktır.

ÖLÜ YAPRAKLARI TEMİZLEYİN

Yabani otlarla birlikte sonbahardan kalma tüm ölü yaprakları da bahçenizden temizleyebilirsiniz. Kolaylıkla temizlemek için yaprakların kurumasını bekleyebilirsiniz.

KOMPOS HAZIRLAYIN

Evinizdeki biyolojik atıklardan kompost yaparak 18 gün gibi kısa bir zaman içinde kahverengi, bol humuslu, mis kokulu bir toprak elde edebilirsiniz. “Kompost nasıl yapılır?” yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz.

ÇİTLERİNİZ VARSA, ONARMANIN TAM ZAMANI

Cılız ya da kırık çitlerinizi, kapılarınızı bahçe düzenleme işlerinizi hallederken onarabilirsiniz. Ahşap koruyucular ve boyalar çit yenileme işleriniz için oldukça işe yarar…

BAHÇE TEMİZLİĞİ İÇİN PRATİK ÇÖZÜMLER ÜRETİN

Evimizi nasıl sürekli temizliyor ve temiz tutuyorsak aynısını bahçe için de yapmak zorundayız. Ancak elbette bahçeyi elektrikli süpürge ile temizlemek mümkün değil. Bahçe için gerekli temizlik malzemelerini, kolay erişilebilecek ve temiz kalacak şekilde saklamaya özen gösterin. Çoğu insan bahçeyi temizliği süpürgelerini, kovalarını, hortumunu göz önünden kaldırmak için yalapşap şekilde bir dolabın içine tıkmayı tercih edebilir, ardından da bu dolapta tozdan, kirden, rutubetten böcekler üremeye başlayabilir, örümcek ağları kapar.

Dolabı açtığınızda toz, toprak, küf, pas parçaları etrafa yayılır. Sırf o manzarayla karşılaşmamak için insanın temizlik yapma isteği kaçar. Bu nedenle, temizlik araçlarınızı her defasında muntazam şekilde yerleştirmeye ve bunları depoladığınız alanları da temiz tutmaya özen göstermelisiniz.

Yoksa önce bahçe temizliği gözünüzde büyümeye başlar, ardından toz toprak tutmaya başlayan bahçeyi kullanmamaya başlarsınız ve bir süre sonra bahçe, unutulmuş eski bir anı olarak evin bir parçası olmaktan çıkar.

Balkon ve bahçe dekorasyonunda yaz hazırlığı