askılı-saksı-çiçekleri

Askılı saksı çiçekleri nelerdir? İşte 6 farklı yayılan çiçek çeşidi

Son güncelleme:

Askılı saksı çiçekleri görüntüsü ile büyüleyen çiçeklerdendir. Renkleri, yayılan bitkilerden olmaları ve bulundukları her yeri güzelleştirmeleri nedeniyle sevilen askılı saksı çiçeklerinden 6 farklı çeşidi bir araya getirdik.

KRALİYET HALISI ÇİÇEĞİ

Bal kokulu, minik beyaz çiçekleri vardır. Yayılarak büyüdüğü için bahçeyi halı gibi kaplar. Adını da bu özelliğinden alır. Sadece beyaz değil, lila ve mavi-mor türleri de vardır. Ancak bu türleri kokusuzdur. Yaklaşık 10-25 santimetreye kadar boylanabilir. Çevresine 20-30 santimetre yayılır.

Tohumlarını nisan-mayıs aylarında ekebilirsiniz. Çiçekleri haziranda açar. Bitki eğer çok fazla yayılma gösterirse fidelerini makasla kırpın. Kolay yetişen bir bitkidir. Geçirgen her tür toprakta mutlu olur. Ama kireçli
topraklarda yetiştirirseniz daha sağlıklı olur.

Kraliyet halısı çiçeği

Ilıman iklim seven türleri, çok soğuk bölgeler dışında ülkemizin hemen her yerinde yetişebilir. Düzenli sulamayı unutmayın. Ancak aşırıya kaçmayın.

Sağlıklı gelişim göstermesini istiyorsanız doğrudan güneş almasını sağlayın. Çiçek tarhlarının vazgeçilmez bitkilerindendir. Bordürlerin ön sıralarında kullanabilirsiniz. Büyük saksılarda da oldukça hoş bir görüntü yaratır. Ancak düzenli olarak budamaya özen gösterin. Özellikle beyaz türleri, bahçenizdeki diğer canlı renklerdeki bitkilerle uyumlu bir birliktelik yakalar.

KÜPE ÇİÇEĞİ

Askılı saksı çiçekleri arasında en sevilenlerden biri küpe çiçeğidir. Adını küpeye benzeyen çiçeklerinden almıştır. Onagraceae ailesindendir. Küpe gibi sarkık formlu küçük çiçekleri ve renkleriyle yaza renk saçar. Haziran-eylül ayları arasında çiçeklidir. Kırmızıdan mora, beyazdan pembeye kadar birçok rengi vardır. Yüze yakın türü vardır. Bol bol çiçek açarak bahçenizi, saksılarınızı şenlendirir.

Nisan, mayıs aylarından itibaren onu davet edebilirsiniz. Filizleri toprağa don tehlikesinin olmadığı aylarda yerleştirmeye dikkat edin. Yaz dönemi boyunca dikebilirsiniz. Bol su ister. Bu nedenle toprağını sürekli nemli tutmanız gerekir. Yaz aylarında yapraklarına su püskürtülmesinden hoşlanır. Çelikle ya da tohumla üretebilirsiniz.

Küpe çiçeği

Bir başka seçenek olarak da fidanlıklardan hazır fide alabilirsiniz. Fidenin yapraklarına dikkat edin. Üzerinde leke ya da delik varsa bitki hastalıklı olabilir. Tercihinizi sağlıklı ve üzerinde tomurcuk olanlardan yana kullanın. Sağlıklı gelişim göstermesini istiyorsanız aydınlık bir alan seçmeye özen gösterin. En güzel gelişimi diğer toprak türlerine göre vitamin açısından daha zengin olan funda toprağında gösterir.

Küpe çiçeği bakımı hakkında detaylı bilgiye Küpe çiçeği bakımı nasıl olmalı? Çeşitleri nelerdir? yazımızdan ulaşabilirsiniz.

PETUNYA

Saksıların bir numaralı yıldızlarındandır. Patlıcangiller ailesindendir. Ilıman bölgelerden hoşlanır. Sağlıklı gelişim göstermek için güneş ya da yarı gölge alanlarda yetişmek ister. Zarar görmemesi için sert rüzgarlardan korumalısınız. Toprağının sürekli nemli kalması için düzenli olarak sulanmak ister. Canlanması için solan çiçeklerini kesmeyi unutmayın.

Petunya

Bahçeye davet etmek istiyorsanız, onun için seçtiğiniz alanı kıştan kalan çiçeklerden temizleyin. Toprağı çapalayarak havalandırın. Geçirgen, yumuşak, hafif aside kaçan, çiçekli bitki toprağı ilave edin. Alanı 1-2 hafta dinlenmeye bırakın. Satın aldığınız petunyaları hazırladığınız alanda, dikim çukurları açarak yerleştirin. Haziran-eylül aylarında açan petunyanıza yaz boyu çiçek besini vermeyi ihmal etmeyin. Böylece çok daha coşkulu açar. Fırfırlı çiçeklerinin renkleri mor, pembe, kırmızı olabilir.

Petunya bakımı hakkında detaylı bilgiye “Kahkaha çiçeği bakımı nasıl yapılır? Kahkaha çiçeği (Petunya) püf noktaları” yazımızdan ulaşabilirsiniz.

SARDUNYA

Askılı saksı çiçekleri arasında en yaygın olanlardan biri sardunyadır. Bakımı çok kolay, çiçekleri uzun ömürlüdür. Anavatanı Güney Afrika’dır. 200’den fazla türe sahiptir. Çok yıllık, otsu ya da yarı odunsu çalı şeklindedir. Bazı türleri askılı saksılarda harika görünür. Kokulu yaprakları ve gösterişli çiçekleriyle yetiştirilmesi kolay bir bitkidir. Yapraklarının orta kısımları açık, kenarları koyudur. Çiçekleri yalınkat ya da katmerlidir. Kırmızı, turuncukırmızı, pembe, beyaz renklerde olabilir.

Sardunya

Kış boyunca, Akdeniz Bölgesi’nde sarılıcı çiçek olarak kullanabilirsiniz. Çalı formundaki yaşlı bitkilerin sürgünleri, mart ayında yarı yarıya ya da 1/3 oranında budanır. Sıvı çiçek gübresiyle 15 günde bir beslenmesi sağlanır. Güneş seven bir çiçektir. Üretimi tohum ve çelikle yapılır. Tohumlar, herhangi bir tohum kompostuna şubat ayında ekilir. Yaklaşık beş-on gün içerisinde çimlenir. Burada oluşan fideler dört-beş yapraklı olunca küçük saksılara şaşırtılır. Üretim için bir başka yöntem de çelik almadır. En uygun zaman temmuz-eylül ayları arasıdır.

Sardunya bakımı hakkında detaylı bilgi için: Sardunya bakımı nasıl olmalı? Sardunya ne zaman çiçek açar?

BEZELYE ÇİÇEĞİ

Yaz mevsimi başından, sonbahar başına kadar çiçeklidir. Bu çiçekler, mavi, mor, kızıl ya da pembe renklerdedir. Tek tek ya da salkım şeklinde uzun saplara dizilidir. Bezelye çiçeklerini, bahçenizdeki tarhlarda yetiştirebilir ya da saksılara davet edebilirsiniz. Tırmanıcı ve kolay yetişen bir çiçek olduğu için büyük bir saksı tercih etmeniz iyi olur.

Güneş alan ve havadar yerlere dikin. Toprağı derince kazıp, gübreleyin. Toprağı nemli kalacak şekilde sulayın. Yazın, sıcak ve kurak günlerde bitkiye verdiğiniz su miktarını artırın. Çiçeklenme döneminde de bolca su vermeyi unutmayın. Solmuş çiçekleri düzenli olarak temizlerseniz çiçek açma mevsimini uzatabilirsiniz. Derin ve nemli bahçe toprağında iyi gelişim gösterir. Organik maddece zengin toprakları sever.

bezelye çiçeği

Suyu bünyesinde tutabilen topraklar idealdir. Ayrıca toprağın iyi havalandırılmış ve potasyumca zengin olmasına özen gösterin. Daha sağlıklı gelişir. Tohumdan üretebilirsiniz. Tohumları, erken ilkbaharda doğrudan yerlerine ekin. Fideler uzamaya başlamadan, her çukurun yanına ince çubuk ve çalılar dikin. Bunlara sarılan bezelyeler, yaklaşık bir buçuk metre boylanma yapabilir.

Bezelye çiçeği ile ilgili detaylı bilgiye “Bezelye çiçeği nedir ve nasıl ekilir? Sweet pea bakımı” yazımızdan ulaşabilirsiniz.

TESBİH ÇİÇEĞİ

Tesbih çiçeği anavatanı Güney Afrika’dır. Üst sınıfı ‘Senecio’dur. Birkaç farklı türe sahiptir. Yaprak şekilleri farklılık göstersede bakımları aynı şekilde yapılır.

Tesbih çiçeği bakımı detayları için “Tesbih çiçeği (İnci tanesi) bakımı nasıl yapılır? Nasıl çoğaltılır?” yazımızı inceleyebilirsiniz.

Salon bitkileri nelerdir? En popüler 15 iç mekan bitkisi

Ayda sadece 1 kez sulamanız gereken 12 iç mekan bitkisi