5 ülkeden 5 leziz çorba tarifi: Fransa, Fas, İtalya, Japonya, Tayland

Son güncelleme:

Soğuk günlerde sıcak bir kase çorba gibisi yok. Her kültürde farklı malzemelerle, farklı metotlarla hazırlansa da mutlaka sofralardaki yerini alıyor. İşte Afrika’dan Avrupa ve Asya’ya farklı coğrafyalardan 5 ülke ve 5 çorba.

FRANSA SOFRALARINDAN: PIRASALI PATATESLİ ÇORBA TARİFİ

Kolayca hazırlayabileceğiniz, basit malzemelere sahip bu çorbanın kremamsı kıvamını, nefis tadını çok beğeneceksiniz.

GEREKLİ MALZEMELER (6 porsiyon)

  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 4 adet pırasa (sadece beyaz ve açık yeşil bölümleri)
  • 3 diş ezilmiş sarımsak
  • 1 kg patates
  • 7 bardak sebze ya da tavuk suyu
  • 1 defne yaprağı
  • 1 sap taze kekik
  • Yeşil soğan (servis için)
  • 100 ml krema
  • Tuz
  • Karabiber.

PIRASALI PATATESLİ ÇORBA YAPILIŞI

Çorba tenceresinde tereyağını eritin, sarımsak ve temizlenip doğranmış pırasaları üzerine ekleyip, tahta kaşıkla karıştırarak soteleyin.

Kabaca doğranmış patatesleri, defne yaprağı, kekik, sebze suyu, tuz ve karabiberi ekleyerek kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan sonra ateşin altını kısıp patatesler yumuşayıncaya kadar pişirin.

Kekik ve defne yaprağını çıkarın. El mikserinde çorbayı püre haline getirin. Eğer çorbanız çok kıvamlı olduysa bir miktar su ekleyebilirsiniz.

Kremayı ekleyip ocağın üzerinde karıştırarak bir taşım kaynatın. İnce kıyılmış yeşil soğan serperek servis edin.

FAS SOFRALARINDAN: HAVUÇ ÇORBASI TARİFİ

Safran, kişniş, kimyon gibi baharatlarla zenginleştirilmiş, soğuk günlerde içinizi ısıtacak egzotik bir çorba…

GEREKLİ MALZEMELER (4 porsiyon)

  • 30 g tereyağı
  • 1 adet doğranmış soğan
  • 4 diş ezilmiş sarımsak
  • 1 kaşık rendelenmiş zencefil
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı toz kişniş
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı karışık baharat
  • 1 fiske safran
  • 750 g doğranmış havuç
  • 1 büyük doğranmış patates
  • 1.5 lt sebze suyu
  • 1 çay kaşığı bal
  • 1 yemek kaşığı portakal suyu
  • 1 tutam kişniş ya da kıyılmış maydanoz.

HAVUÇ ÇORBASI YAPILIŞI

Çorba tenceresinde tereyağını eritin. Soğan, sarımsak, zencefil, kimyon, toz kişniş ve kırmızı biberi ekleyip 2-3 dakika soteleyin. Havuç ve patatesi de ekleyip ara ara karıştırarak 10 dakika kadar pişirin.

Sebze suyunu da ekleyip kaynamaya bırakın. Ocağın altını kısıp 30 dakika kadar kaynatın. Biraz ılımasını bekleyip üzerine bal ve portakal suyunu ekleyip karıştırın.

El mikseriyle püre haline getirin. Eğer çok kıvamlı olduysa üzerine bir miktar su ekleyip tekrar ocağa alıp ısıtın ve taze kişniş ya da maydanoz serpiştirerek servis edin.

İTALYA SOFRALARINDAN: MINESTRONE ÇORBASI TARİFİ

Çeşitli sebzeler ve makarnanın birlikteliğinden oluşan minestrone, çorbadan öte tek başına doyurucu bir tabak olabilir. Evdeki malzemelere göre farklı sebzeler ya da baharatlar ekleyerek kendi tarifinizi yaratabilirsiniz.

GEREKLİ MALZEMELER (6 porsiyon)

  • Küçük bir lahananın ¼’ü
  • 3 küçük havuç
  • 1 kase bezelye
  • 1 kase haşlanmış barbunya
  • 1 orta boy ince kıyılmış soğan
  • 3 diş ezilmiş sarımsak
  • 1 sap kereviz
  • 2 adet domates
  • 2 büyük patates
  • 1 kase küçük taneli makarna
  • Sebze suyu ya da sebze-et bulyon
  • Tuz
  • Karabiber
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Üzeri için parmesan peyniri.

MINESTRONE ÇORBASI YAPILIŞI

Önce sebzeleri hazırlayın. Lahanayı ince kıyın. Havuçları, patatesi, domatesi soyup minik küpler halinde doğrayın. Kerevizi küçük küçük doğrayın. Büyük bir tencerede zeytinyağını ısıtın, ince kıyılmış soğan ve sarımsağı pembeleşinceye kadar soteleyin.

Üzerine lahana, havuç, patates, bezelye, domates ve kerevizi ekleyip 10 dakika kadar tencerenin ağzını kapatıp kendi suyunda ara ara karıştırarak pişirin.

Malzemenin üzerini 3 parmak geçecek kadar kadar sebze suyunu ya da su ve bulyonu ekleyip karıştırın ve kaynamaya bırakın. Havuçlar ve lahana iyice yumuşayıncaya kadar pişirin ve en son haşlanmış barbunyayı ve makarnayı ekleyin. Eğer gerekiyorsa bir miktar kaynar su ilave edin. Çünkü makarna pişip şişmek için suya ihtiyaç duyacak.

Makarnanın da pişmesi için 7 daha kaynatın. Tuzunu kontrol edip gerekiyorsa tuz ilave edin. Taze karabiberle tatlandırın. Kaselere altığınız minestrone’nin üzerine rendelenmiş parmesan serperek servis edin.

JAPONYA SOFRALARINDAN: SÜZME SOĞAN ÇORBASI TARİFİ

Japon minimalizmi mutfağa da yansıyor. 6-7 basit malzemeyle akşam yemeği için lezzetli bir başlangıç hazırlayabilirsiniz.

GEREKLİ MALZEMELER (4 porsiyon)

  • 2 adet doğranmış soğan
  • 6 bardak sebze suyu ya da su
  • 2 sap doğranmış kereviz
  • 2 adet havuç
  • Soyulmuş ve doğranmış 2 diş sarımsak
  • Doğranmış 2 avuç mantar
  • İnce dilimlenmiş 3-4 sap yeşil soğan
  • Tuz ve karabiber
  • Tatlandırmak için soya sosu ve Sriracha sos.

SÜZME SOĞAN ÇORBASI YAPILIŞI

Soğanları bir tencerede az yağda pembeleşinceye kadar soteleyin. Havuç, kereviz sarımsak ve suyu ilave edin. 30 dakika kadar kaynatın. Tuz ve karabiber ekleyin. Bir süzgeçten geçirerek içindeki sebzeleri ayırın. İnce dilimlenmiş mantar ve kıyılmış yeşil soğan serpiştirerek servis edin.

TAYLAND SOFRALARINDAN: TAVUKLU TOM YUM ÇORBASI TARİFİ

Geleneksel Tai çorbası tom yum Tayland’a komşu ülkelerde ve dünyada sevilerek tüketilen acı ekşi tada sahip nefis bir lezzet. Acı seviyorsanız haydi mutfağa…

GEREKLİ MALZEMELER

  • 6 diş sarımsak
  • 5 adet kaffir lime yaprağı
  • 3-4 adet minik chili biber, (çekirdekleri çıkarılmış, ezilmiş)
  • 2 sap lemongrass (limon otu)
  • Küçük bir parça taze zencefil
  • 8 bardak tavuk suyu
  • ¼ bardak lime suyu
  • 2 yemek kaşığı balık sosu (fish sauce)
  • 450 g doğranmış tavuk göğsü
  • 2 kase dilimlenmiş mantar
  • 2 kase küp küp doğranmış domates
  • 1 tutam kabaca kıyılmış kişniş
  • Tuz.

TAVUKLU TOM YUM ÇORBASI YAPILIŞI

Hazırlanışı: Kaffir lime yaprağı, zencefil ve limon otunu temiz bir tülbentin içine koyup bağlayın. Sarımsak ve biberleri püre haline getirin. Bir tencereye tavuk suyunu koyun, içine tülbenti ve sarımsakbiber püresini koyarak kaynamaya bırakın. 30 dakika kadar kaynattıktan sonra lime suyunu, balık sosu ekleyin ve karıştırın.

Tavuk parçalarını, domatesi ve mantarları ekleyin. Tuz ilave edip tavuklar pişinceye kadar ara ara karıştırarak 6 dakika kadar pişirin. Tadına bakın, isteğinize göre daha ekşi yapmak için lime suyu ya da daha acı istiyorsanız biber ekleyebilirsiniz. Üzerine taze kişniş serpiştirerek servis edin.

Not: Eğer kaffir yaprağı bulamıyorsanız 1 çay kaşığı rendelenmiş lime kabuğu kullanabilirsiniz.

Sağlıklı, şifalı ve leziz kış çorbası tarifleri içinizi ısıtacak

Limonlu tavuk çorbası tarifi