3 kapılı oda dekorasyon

3 kapılı bir oda için, 3 akılcı yerleşim önerisi

Son güncelleme:

Bazı evlerde, kimi odaların yerleşim planlamasını yaparken gerçekten işin içinden çıkmak zor olabiliyor. Tıpkı üç farklı mekana geçiş sağlayan bu odada olduğu gibi…

SORU / SORUN: Evde sahip olduğumuz en geniş oda, mekanlar arasında geçiş sağlıyor. Bu yüzden üç farklı köşede kapı var. Odayı planlamak için pek çok şey denedik. Ancak işin içinden bir türlü çıkmadık. Bu odayı işlevsel biçimde dekore etmek için ne önerebilirsiniz?

ÇÖZÜM 1: RAHAT BİR DİNLENME ALANI

Bu çözümde aslında duvarınızın genişliği önemli. Eğer yeterli bir uzunluk varsa geniş bir L kanepe ile bu alanı çok konforlu bir televizyon ve dinlenme alanına dönüştürebilirsiniz. Böylece:

1. Odayı aydınlatan geniş pencerelerin yarattığı boşluk hissi mekanlara ferahlık kazandırır.

2. Açılır, kapanır bir köşe kanepe seçerek dilediğinizde bu alanı bir misafir yatak odasına da dönüştürebilirsiniz. Ayrıca karşı duvarlardan birine yerleştireceğiniz televizyonu raflı bir dolap sistemi ile çözümleyerek kitaplarınız için de alan yaratmış olursunuz. Odayı dekoratif objelerle süsleyerek stilinizi de yansıtabilirsiniz. Ancak böyle bir uygulamada kalabalık görünümü önlemek için daha küçük modüllerden oluşan derli toplu sistemlerden faydalanın.

3. Üç kapılı bu mekanda renk seçimi de önemli. Pembe ve natürel tonlu ahşap gibi dingin bir renk paleti uyumlu durur. Monotonluğu kırmak için güçlü bir kontrast yaratan siyah detaylar ve çerçeve, vazo gibi aksesuarlar da ekleyebilirsiniz.

ÇÖZÜM 2: EKSTRA YEMEK ALANI YOKSA

Üç kapılı bir geçiş odasının orta kısmını kullanarak işlevsellik kazandırabilirsiniz. Ayrıca:

1. Tam ortaya yerleştireceğiniz yuvarlak bir masa ve yuvarlak hatlı sandalyeler fazla yer kaplamayan bir görüntü yaratır. Bu atmosferi yuvarlak formu destekleyen bir halı ve masanın üstüne asacağınız yine silindir formlu bir sarkıtla tamamlayabilirsiniz. Bu şekilde bir yerleşimle kendi içinde ayrı bir alan hissi de yaratmış olursunuz.

2. Mobilyaların kıvrımlı formları geçiş problemi yaşatmaz. Masanın büyüklüğü elbette, duvarlarla arasında kalan alanın geçiş ve kullanım için yeterli ölçüde olmasına bağlı olarak değişir. Ancak minimum 100 cm kalması en ideal olanı.

3. Yemek odası zaman zaman kullanılan bir alan olduğundan odanın duvarlarına farklı yükseklikte resimler asarak koleksiyonlarınızı sergileyebilir, pencere önlerine hacimli iç mekan bitkileri yerleştirerek küçük bir sera etkisi yaratabilirsiniz.

ÇÖZÜM 3: MULTİ FONKSİYONELLİK

Çok girişli bir odayı birden fazla alana bölerek farklı kullanım köşeleri oluşturulabilir. Mesela:

1. Ortaya yerleştireceğiniz bir paravan ile tıpkı buradaki gibi birbirinden bağımsız çalışma ve dinlenme alanı elde edebilirsiniz. Odanın aldığı ışık yoğunluğuna göre tamamen kapalı veya transparan bir paravan seçebilirsiniz.

2. Paravana alternatif olarak odayı bölmek için açık raflı tekerlekli bir ünite de tercih edilebilir. Böylece rafın bir tarafında kitaplar, diğer tarafında iş gereçleri, dosyalar gibi farklı şeyleri depolayabilirsiniz.

3. Yerde veya köşelerde gruplayacağınız büyük bitkiler de odaya hareket kazandırır. Yeşil bir ada şeklinde yerleştireceğiniz hacimli bitkiler odanın aydınlık, karanlık algısında da etkili olur.

HAZIRLAYAN: PELİN ÖZKUL
İLLÜSTRASYON: NACİ KOÇ

Feng Shui’ye göre mutlu ev formülleri