Son güncelleme:

2022 yaz tasarım trendleri detaylarını merak ediyorsanız, Habif Mimarlık’ın önerileri ile mekanlarınızı yaza uygun hale getirebilirsiniz.

Yaz ayları hepimizin biraz ferahlamaya biraz da uzaklaşmaya en çok ihtiyaç duyduğumuz zamanlar oluyor. Özellikle son iki senedir hayatımızın merkezinde olan pandeminin azalmasıyla birlikte artık rutinin ve alışkanlıklarımızın dışına çıkmak istiyoruz.

Kendimizle ilişkimizi yeniden kurduğumuz bu dönem, ilişkilerimize ve yaşam alanlarımızla kurduğumuz iletişime de yansıdı. Hayatımızda var olan hareket hali yerini dinginliğe bırakırken, biraz da akışta olmanın önemini fark etmemizi sağladı. Sağlık, huzur ve dinginlik bizler için artık her şeyden önemli.

Minimalist yaklaşımla az olanın aslında öz’ümüzle ve değerlerimizle ilgili olduğu gerçeğiyle bir kez daha yüzleşmiş olduk. Kendimizi doğaya daha yakın hissettiğimiz, ilişkimizi yeniden kurguladığımız bir dönemdeyiz şimdi. Evlerimiz, eşyalarımız bu tercihimizle yeniden şekilleniyor.

2022 YAZ TASARIM TRENDLERİ

2022 yaz tasarım trendleri

2022 yılı da doğal olana dönüş ile birlikte tasarım tercihlerini de etkiledi. Doğal malzeme ve doğal renkler, doğayla uyumlanan yapılar, dönüştürülebilen ve sürdürülebilen tasarımları önümüzdeki dönemlerde de daha sık göreceğiz.

İşlevsellik öncelikli bir kavram ancak bireyin yapıyla kurduğu bağ da önemli. Sadece iyi malzeme değil, estetik ve bütünlük olarak duyulara hitap eden tasarımlar bu yıl daha da öne çıkıyor. Bu yılın tasarım trendleri arasında sürdürülebilirlik vurgusu ve iyileştirme ile farklı malzemelerin kullanımına tanıklık ettik.

DOĞAL MALZEMELER ÖN PLANDA

2022 yaz tasarım trendleri

2022 yaz tasarım trendleri arasında yer alan doğal malzemeleri, hem iç hem dış mekanlarda, projelerde ve tasarımlarda daha sık göreceğiz. Güvenli, sağlıklı, çevreye duyarlı, estetik ve fonksiyonel niteliklerle dolu olan tasarımlar, hem görsel hem de işlevsel açıdan kullanıcılara fayda sağlıyor.

Traverten, oniks, granit gibi malzemeler, mermer, doğal taş karolar öne çıkarken, keten ve pamuklu kumaşların da etkisini sürdürdüğünü görüyoruz.

YUMUŞAK VE KIVRIMLI MOBİLYALAR

2022 yaz tasarım trendleri

Doğadan ilham alan yüzeylerle, yumuşak ve farklı kıvrımlarda mobilyalar da öne çıkıyor. Tüm bunlarla birlikte bazı zıtlıklara da yakından tanıklık ediyoruz bu sezon.

Maksimalizm ile antika eşyalar, vintage ürün tercihi da yerini korumaya devam ediyor. Geleneksel olana da bir saygı duruşunda bulunan tasarımlar, el yapımı halılar ve kadifeler de tercih ediliyor.

Küçük alanları dönüştürerek, kendimize alanlar yaratmak istediğimiz köşelerde katlanabilir sandalyeler ve masalar ile hem çalışma hem dinlenme alanları yaratmak mümkün. Sanat eserleriyle ilham aldığımız köşeler bizleri de yaratıcılığa teşvik ediyor.

Bu yaz sadece doğada değil doğa ve kültürün uyumuna da yakından tanıklık edeceğiz. Heykel formları artık mobilyalarda da mevcut. Yaşadığımız alanları sanat eserine dönüştürerek doğa ile uyumumuzu korumaya devam edeceğiz.

El yapımı toprak saksılar sanatı evlerimize taşıdığımız nesneler olarak kendine yer buldu. Malzeme odaklı uygulamalar ile ahşap, taş ve kil gibi unsurlar mekana hayat veriyor.

CESUR DESENLER VE TASARIMLAR

Yaz demek, güneş enerjisini de hissetmek demek. Cesur desenler ve tasarımlarda abartılı oranlar ile çocuksu bir neşe veren neotenik tasarımları da yazlık evlerde, 70’li yılların tasarım anlayışıyla uyumlanıyor.

SANTA FE STİLİ

Yazlık evlerde ve şehirde de öne çıkan tasarım trendleri arasında ‘Santa Fe’ stilinden de bahsedebiliriz. Güneybatı Amerika’nın çöllerinden esinlenen bu stil, geleneksel dokumalar, Navaho desenleri, kaktüsler, yerlilerin avladıkları av hayvanı figürleri ve seramik karolarla karakterize edilirken köklerinde Zen kültürünün yalın zarafetinden derin izler taşıyor.

İç mekanların yanı sıra bahçe ve balkonlarda büyük yapraklı bitkiler, egzotik meyveler ve yeşil tonların esintilerini göreceğiz.

Yazlık evlerde hasır, jüt ve bambu ile organik stiller, modern tasarımlarda öne çıkıyor. El işi dokumalar, hasır örgüler de 2022 yaz tasarım trendleri için önemli parçaları arasında bulunuyor.

BAHÇE VE HAVUZ KENARINDA 2022 TRENDLERİ

2022 yaz tasarım trendleri

Bahçe ve havuz kenarlarında beden formuna uyumlu natürel renkteki şezlonglar ile UV katkılı, olumsuz hava koşullarından etkilenmeyen bahçe mobilyalarını tercih etmek gerekiyor. Yine dış mekanların ve yazlık evlerin vazgeçilmez renklerinden lacivert ve beyazın uyumu mobilyadan, objeye ve yemek masalarına kadar farklı alanlarda karşımıza çıkıyor. Bu yaz da dinginlik, biraz cesaret ve zıtlığın uyumu yaşam alanlarımızda anahtar kelimelerimiz olarak varlığını korumaya devam edecek. 

Akdeniz’in iki yakasından iki stil: Fas ve Toskana stili özellikleri