2022 tasarım trendlerinde doğallık ön planda

Son güncelleme:

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi, son iki yılda hayatımızın her alanında kalıcı izler bırakırken, yaşam alanlarımızı değiştirmeye ve dönüştürmeye devam ediyor. Etkileri devam eden pandeminin 2022’de konut, iç mekân tasarımı ve ofis çalışma ortamlarında büyük değişimlere gebe olabileceğine dikkat çekiliyor.

İbrahim Güler Design Studio, pandemi ile değişen hayatımızın mekân tasarımlarına etkisinin 2022’de de devam edeceğine dikkat çekerken, yeni yılda etkili olacak tasarım trendlerini açıkladı.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: 2022’de evlerde renk trendleri neler olacak?

DOĞALLIĞA VE SADELİĞE DÖNÜŞ

2022 tasarım trendlerinde doğallık ön planda

Pandemi ile birlikte evlerde geçirilen uzun süreler, eskisinden çok daha fazla sakinlik ve huzur ortamına ihtiyacımızın olduğunu fark etmemize neden oldu. Artık hepimiz bizi yoracak ve dikkatimizi dağıtacak unsurlardan uzaklaşmak istiyoruz.  Yeni yılda, yine ruhsal ve fiziksel sağlığımızın ön planda olacağı bir yıl bekliyoruz. Son yıllarda yükselişte olan doğal malzeme kullanımının 2022’de de devam edeceği öngörülüyor. Doğal taş, ahşap, cam ve doğal formları, önümüzdeki dönemin favorileri arasında yer alacak.

PASTEL RENKLER VE HEYECAN VERİCİ DESENLER

2022’de renklerin pastel halleriyle kullanıldığı bir yıl olacağını ifade eden İç Mimar İbrahim Güler, “Pastel renkler, canlı renkler kadar baskın olmadıkları için evde rahatlatıcı bir atmosfer oluşmasını sağlıyor. Ancak renkler her kullanıcı için farklı anlamlar ifade edebileceğinden, biz bu sürecin belli renklerle sınırlandırılmasından yana değiliz. 2022 tasarımlarımızda, mekâna ve kişiye özel olarak belirlenmiş renklerin bir armoni yaratacak şekilde kullanıldığı mekanlar hayal ediyoruz” diyor.

Geçmişte olduğu gibi geometrik hatlar ve çizgisel desenler önümüzdeki dönemde de revaçta olacak. 2022’de renklerin lekesel değerleri ile oluşturulmuş amorf desenler ve batik gibi heyecan verici desenlerin, tekstil ürünlerinde öne çıkmaya başladığı bir döneme girilecek.

AKILLI EVLERDEN AKILLI MOBİLYALARA

Teknolojinin hayatımızı kolaylaştırdığı gerçeği uzun zamandır konut tasarımında da karşımıza çıkıyor. Akıllı evlerden akıllı mobilyalara doğru gidiliyor.

“Akıllı telefonlar yoluyla kontrol edilebilen aydınlatma, ısıtma ve havalandırma gibi tesisat ögelerinin yanı sıra beyaz eşyaların da bu yolla kullanıldığı bir döneme giriyoruz. Mobilyalar da bu teknolojiden payını alıyor. Kumanda panelleriyle biçim değiştiren kanepeler, ısıtıcılı, masaj özellikli koltuklar derken artık çift fonksiyonlu ürünlerin konutlarımızda çok daha fazla kullanıldığı bir süreçten geçiyoruz.” 

BİREYLER ARASI MESAFE GELECEĞİN STANDARDI OLACAK

2022’de, sağlık ve teknoloji eskiye nazaran çok daha ön planda olacak. Mekanların ısı, ışık ve hava kalitesi gibi açılardan düzenlenmiş altyapılarla tasarlamanın ne kadar önemli olduğunun pandemi ile beraber farkına varıldı. Bireyler arası mesafenin planlandığı mekanlar sadece bugünün değil geleceğin standardı olacak.

PLEKSİ PANELLER OFİS DEKORASYONUNDA ÖN PLANA ÇIKACAK

Ofislere dönüşün hız kazanmasıyla ofis içi güvenlik önlemlerine yönelik farklı çözüm ihtiyaçlarının doğdu. Pandeminin dekorasyon üzerindeki etkisi ve dikkat etmemiz gereken kriterler:

“Şeffaf pleksi paneller, artık ofislerde bir dekorasyon ögesi olarak daha sık karşımıza çıkıyor.  Çünkü pleksi paneller, ofislerin fiziki şartları bireyler arası mesafeyi koruyamadığı durumlarda izolasyon yaratma işlevi görüyor. Bunun dışında, pandemiyle beraber artan home office kavramı bireyler için olumlu ve olumsuz birçok parametreyi barındırıyor. Ev ve iş hayatının iç içe girdiği evden çalışma düzeninde, bu iki kavramı birbirinden ayırmanın önemi ortaya çıkıyor. Çalışma alanının evin geri kalanındaki dikkat dağıtıcı ögelerden izole edilmesi ve evin çalışma işlevinin etkisi ile ofisleştirilmemesi gerekiyor.” 

Tasarımcılara göre 2022’de trend olacak 9 salon dekorasyonu

Elektrikte kademeli tarife nedir? 2022’de geliyor!