Japandi nedir? İnternette ünlü hızla yayılan stile yakından bakalım

Japandi nedir? Japandi ve İskandinav stili…. Aralarında tam 8000 km olmasına rağmen, konu dekorasyona gelince bu iki farklı stilin o kadar çok ortak noktası var ki… Bu yılın iddialı birlikteliklerinden biri olmayı bizce fazlasıyla hak eden Japandi stilini biraz daha yakından tanıyalım.

Her ikisi de fonksiyonellik ve yalınlığı yüceltiyor, doğal materyalleri her daim liste başı yapıp el yapımı detaylara fazlasıyla önem veriyor. Japon ve İskandinav dekorasyon stilleri zamansız iç mekanların adeta anahtarı gibi.

İlginizi çekebilir: İskandinav stili sevenlerin bayılacağı 21 minimalist banyo

2020 kışında, dünyanın dört bir yanındaki insanlar Covid-19 karantinaları sırasında evlerini yeniden tasarlarken Japandi terimi hızla popüler oldu. İskandinav iç mekanlarının rahatlığı, temizliği ve geleneksel Japon dekorunun minimalist güzelliği, her ikisini de modern ev tasarımının temel unsurları haline getirdi. Şimdi, ikisini birleştiren büyüyen bir trend var: “Japandi.” Peki, Japandi stili nedir? Birlikte bakalım…

JAPANDİ NEDİR?

Bazen iki stilin birleşimi, bir stili tek başına kullanmaktan çok daha etkili sonuçlar doğurur. İşte Japandi böyle bir stil olarak karşımıza çıkıyor. Tam olarak iki ayrı kelimenin Japanese- Scandi (dilimizde Japon ve İskandinav) birleşiminden oluşan Japandi akımı Japonya’ya özgü zen kültürünü İskandinavlar’ın basit ve yalın düşünce tarzlarıyla birleştiriyor. Bu yüzden bu hibrit stil için ilk yaptığımız yorum her ikisinin de ortak bakış açısı olan “minimalizm” oluyor.

Japandi nedir

“Japandi Living” adlı yeni kitabın yazarı Laila Rietnergen, bir e-posta röportajında ​​”Bence birçok insan rahatlatıcı bir tarz arıyordu” dedi. “Japandi stilinin dingin ve sakinleştirici estetiği ve daha dayanıklı olan işçilik ürünleri bu ihtiyaçlara mükemmel bir şekilde uyuyor.”

Rietnergen, bu tasarım füzyonunun 1860’lara kadar uzandığını söyledi. Estetiğin köklerini, ülke iki yüzyıllık kendi kendine tecritten sonra açılırken Japonya’yı ziyaret eden Danimarkalı deniz teğmeni William Carstensen’e kadar izliyor. Rietnergen, Danimarkalı tasarımcıları Japonya’ya seyahat etmeye ilk iten şeyin “Japonya’nın Başkenti ve Japonlar” olduğunu ve her iki kültürün de sadeliğe ve doğal güzelliğe değer verdiğini keşfettiklerini söyledi.

Günümüze hızla ilerleyen çağdaş iç mimarlar, nötr tonlar, doğal malzemeler ve minimalist dekor tutkusunda ortak noktaları yeniden keşfediyor.

İlginizi çekebilir: En yalın haliyle İskandinav stili nedir? İşte püf noktalar!

YING-YANG

Uzakdoğu’nun ying yang felsefesinin adeta bir izdüşümü görevini üstlenen siyah ve beyaz, Japandi stilinde de ana renk paleti rolünde. Buradaki yardımcı tonlar genellikle İskandinav stilinde sıklıkla karşımıza çıkan natürel tonlar oluyor. Huş, beyaz, ekru, kese kağıdı ve taş gibi sakin renkler monokrom kartelada kusursuz bir birliktelik elde edilmesini sağlıyor.

MOBİLYA SEÇİMİ

Japandi nedir

Yuvarlak ve yumuşak çizgiler, geometrik hatlar bu iki stilin olmazsa olmazları. Ayrıca rattan, hasır örgü ve bambu gibi el yapımı mobilyalar da sıklıkla karşılaştığımız seçenekler. Renk olarak tercih sizin. Beyaz, kahve ve siyahın tüm tonlarını mobilyalarınızda tercih edebilirsiniz.

AKSESUARLAR

“Az, çoktur.” anlayışını benimseyen stilde, kargaşaya asla yer vermeyen, sade seçenekler var. Bu stili yaratmak için mekanlarınızda origami objeler, kağıttan yapılan aksesuarlar, el yapımı seramikler ve bitkilerin olması yeterli.

Rietnergen, uzun süre dayanmayacak seri üretim ucuz mobilyalar satın almak yerine, ikinci el satın almanızı ve yıllarca değer verebileceğiniz birkaç göze çarpan parça için para biriktirmenizi önerir. Ve her halükarda, Japandi tasarımının güzelliği, uyulması gereken katı kriterlerin olmamasıdır, diye ekledi yazar.”Her ev ve Japandi tarzı yorum farklıdır” dedi. “Kendi seçimlerinizi yapmaya cesaret etmeniz gerçekten çok önemli. Eviniz bir showroom değil ve gördüğünüz bir şeyin kopyala-yapıştır olmaması gerekir. Önemli bir kısım, kişisel öğeler ve öğeler eklemektir.”

Sarı oda dekorasyonu – Tatlı mı tatlı parlak sarı her stilde enerjiyi yükseltiyor