Dekorasyon alışverişinin püf noktaları

Dekorasyon alışverişinde  takılıyorsanız işin püf noktalarını bilerek yola çıkın; dikkatli bir müşteri olun.

Alışverişi sevmeyen var mı diye sorsak, gelen cevapların belki de yüzde 95’i hayır olur ve bu genellikle kadınların verdiği cevaplardır. Ancak aslında alışveriş zaman alan, beceri isteyen ve özenle yapılması gereken bir uğraş. Hele konu yaşam alanlarımız olunca işler daha da karmaşıklaşabiliyor. Eğer kolay alışveriş yapan ve ne istediğinizi bilen biriyseniz sıkıntı yok. Ama tercihleriniz ne olursa olsun işi aceleye getirmek ve sadece ucuz diye satın almak çoğu zaman büyük bir hatayla sonuçlanabiliyor ve bu da bütçenize zarar veriyor. İş böyle olunca nasıl daha akılcı ve bütçeli alışveriş yapılabilir, kolayca karar verilebilir gibi soruların cevabını bulmanız gerekiyor.

pipdstudio.com

Alışveriş sanatı mı?
İşin püf noktaları çok fazla. Ama en dikkat çeken 5 adımı şöyle özetleyebiliriz:
1. İsteklerinizin öncelikli bir listesini hazırlayın. Bunu yaparken her odaya özel şeyleri sıralayabilirsiniz ya da tamamen ürün odaklı olabilirsiniz.
2. Sokağa çıkmadan önce sıkı bir araştırma yapın ve küçük bir moodbord hazırlayın. Bu işinizi kolaylaştırır, gereksiz yere dolaşmanızı önler. Büyük eşyalar satın alırken mutlaka ölçülerini algılamak için çıplak gözle görün.
3. Alışverişinizi her defa bir iki parça şeyle sınırlandırın ve evinizi veya koleksiyonunuzu yavaş yavaş tamamlayın. Yüksek miktarlarda satın almak her zaman çok da akıllıca bir tercih olmayabilir.
4. Fiyat etiketlerinin arkasına bakmayı unutmayın. Bazen küçük bir iskonto bile işe yarar ya da sıkı bir pazarlıkla maliyeti düşürürsünüz. Ancak şunu da unutmayın eğer o parça tam da aradığınız şeyse pazarlıkla zaman kaybetmek yersiz olabilir.
5. Aynı sokakta, caddede birbirine yakın mağazaları dolaşarak fiyat karşılaştırması yapın. Mesela her seferinde bir bölge seçin. Bunun içinde internette araştırma yaparak fikir sahibi olmak avantaj kazandırır.

Önceliklerinizi belirleyin
Bunun için günlük rutinlerinizi, alışkanlıklarınızı ve hayat ritminizi düşünün. Evinizi bu çerçevede değerlendirerek  ihtiyaçlarınızı şekillendirin. Yaşadığınız binayı inceleyin. Çok mu nemli? O zaman duvar kağıdı kullanmak için elverişli değil, almayın. Tesisatları eski mi? O zaman yüksek faz gereken cihazlar seçerken tesisatı yenilemek için de bütçe ayırın. Daire planında alan kayıpları mı var? Tamamlayıcı ve küçük mobilyalara ya da yere özel üretimlere yönelin. Isıtma, su, elektrik ya da izolasyon gibi temel unsurlara öncelik tanıyın. Yeterli ısıtma sistemi yoksa kalın ev tekstilleri, döşeme ve perdeler seçin, zeminde yekpare halı kullanın. Yüksek katlara su çıkmıyorsa son teknoloji ayarlı duş başlığına gereksiz para harcamayın.

Hamm.